Praktröllika
Achillea filipendulina ’Parker’
Asteraceae
Praktröllikan tillhör familjen korgblommiga växter. Det är en stark och tålig växt som är en flerårig och växer mycket fort. Du kan ofta se den växa vilt då den klarar sig bra på många platser och förökar sig lätt. Den trivs dock bäst i direkt solljus i en väldränerad jord som är torr och varm.
De klarar sig bra i de flesta trädgårdar så länge de inte står i för fuktig jord. Plantorna bör planteras på ett avstånd av 30 cm för att kunna växa som bäst. De växer som bäst på en vindskyddad plats.
Växten blir mellan 80-120 cm hög och blommar under juli-september. Blomningen kan förlänas genom att plocka bort de blommor som vissnat. Blomställningarna växer upprätt och är varmt gula, tätvuxna och platta. Dess färggranna blommor lockar till sig fjärilar men rådjur håller sig gärna borta på grund av dess osmakliga bladverk. Bladen på praktröllikan är gröna eller lite åt det grå-gröna hållet.
På våren bör växten beskäras och det görs bäst genom att klippas ner till marknivån. Genom att göra det hålls den under kontroll så den inte sprider sig allt för mycket.
Praktröllikan kan sprida sig själv eller genom att man sår frön. Om du vill så frön bör du så fröet i april-maj, övertäckta i en sandbädd. Se till att frösådden inte torkar. De kan sedan planteras ut i augusti när de växt sig stora nog.
Denna art lämpar sig också för delning som bör utföras i augusti eller mars. Om du utför delningen i mars så hinner plantorna utvecklas och växa sig starka så de blommar i tid nästa år.
Det är en väldoftande växt som har en kraftig, styv stjälk. Normalt sett behövs inte växten bindas upp för stöd men om praktröllikan växer sig väldigt hög och inte växer under de mest optimala förhållandena kan de behöva lite stöd.
Blommorna luktar starkt och passar mycket bra att torka för att använda i olika blomsterarrangemang. Bladen har en stark aromatisk doft som framträder under torkning. Blommorna skördas när de är fullt utvecklade. De fungerar även mycket bra som snittblomma i en vacker sommarbukett men se då till att byta vattnet ofta annars blir stjälkarna lätt slemmiga.
Den klarar sig bra från skadedjur och sjukdomar så länge den står i torr jord och på en solig plats. Stenröta, mjöldagg och rostsvampar är några av de vanligaste sjukdomar praktröllikan kan råka ut för.
Sägnen säger att Akilles använde sig av denna växten för att bota sina soldaters sår som uppstått under striderna. Det sägs att bladen lindrar smärtan vid skrubbsår och likaså tandvärk.